Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir ?

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Mevsime en çok yakışan yeşilin tonları ve elbette yemyeşil bitkilerle yatak odanızda huzur dolu bir atmosfer yaratabilirsiniz.

Bitkileri yatak odasında tutmanın en büyük faydalarından biri iç mekan hava kalitesini iyileştirme yeteneğine sahip olmalarıdır. Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler, terleme sırasında su buharı yayarak nem seviyelerini korumaya ve bazı durumlarda artırmaya yardımcı olur. Ve oksijen ve nem yaymanın yanı sıra bitkiler, birçok havalı hava temizleme makinesine benzer şekilde negatif iyonlar üretir. Negatif iyonlar, havadaki toz, küf sporları, bakteriler ve alerjenler gibi partiküllere tutunur ve bunları etkili bir şekilde giderir.

Negatif iyonların varlığının da psikolojik sağlığı, üretkenliği ve genel refahı artırdığı gösterilmiştir. Bazı yaygın ev bitkileri, formaldehit, trikloretilen, ksilen, toluen ve benzen gibi iç mekan hava kirleticileri doğal olarak filtreleyerek hava kalitesi kontrolünde bir adım daha ileri götürür.

YATAK ODASINDA YETİŞTİRİLEBİLEN BİTKİLER

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler deve tabanı

Yatak odası için en uygun canlı bitkiler hangileri? Ev bitkilerinin faydalarından biri sahip oldukları sakinleştirici etkisidir. Bir ev bitkisinin uyku miktarınızı artırabileceğine dair bilimsel bir kanıt bulunmasa da, daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha uzun süre uykuda kalmanıza yardımcı olabilirler. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler listesini paylaştı.

AREKA PALMİYESİ

areka-palmiyesi-bakımı

Soğuk algınlığı için areka palmiyesi… Areka, soğuk algınlığı ve sinüs problemleri için ideal. Areka bitkisi havada asılı duran kimyasalları da temizleyebiliyor.

 

POTHOS (SALON SARMAŞIĞI, EPIPREMNUM AUREUM)

salon-sarmasığı-pothos

Pothos, muhtemelen büyümesi en kolay ev bitkisidir. Parlak, kalp şeklinde yaprakları ve birkaç metre uzunluğa kadar büyüyebilen asma gövdeleri vardır. Orta ila parlak ışığı tercih eden Pothos, aslında sulamalar arasında toprağının biraz kurumasını tercih eder.

 

EĞRELTİ ÇİÇEĞİ

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler

Eğrelti çiçeği ya da aşk merdiveni toksinlerle savaşıyor. Toksik maddeleri temizleyen bitkilere uyku odanızda yer vermeniz baş ağrısı, depresyon gibi şikayetlerin de önüne geçmenizi sağlar. Bunların en güçlülerinden biri de eğrelti çiçeği.

 

KURDELE ÇİÇEĞİ

Anneniz veya büyükanneniz bu klasik ev bitkisini 70’lerde yetiştirmiş olabilir. Ancak bugün hala evinizde bir yerde konumlanması gereken bitkilerden biridir. Çizgili yaprakları, mis kokulu çiçekleri ve ürettiği yavrularla sizi mutlu eden nadir bitkilerden biridir.

 

ALOE VERA

aloe vera

Bitkilerin tamamı gece boyunca karbondioksit salınımı yapmıyor. Örneğin Aloe Vera geceleri de havaya oksijen salmaya devam ediyor.

 

DİFENBAHYA

difenbahya-bakımı nasıl yapılır

Bu bitkinin gösterişli iri yaprakları vardır. Ancak içindeki öz, mukoza zarlarını tahriş edebilen kristaller içerir. Yeşillikleri çiğnemekten hoşlanan bir evcil hayvanınız varsa bakım sağlama konusunda düşünmenizi öneririz. Aksi takdirde, yalnızca orta miktarda filtrelenmiş ışığa ihtiyaç duyan, genellikle bakımıyla üzmeyen bir bitkidir. Toprağı hafifçe nemli tutun, ancak asla ıslak bırakmayın.

 

BARIŞ ÇİÇEĞİ

barış-çiçeği-bakımı Spathiphyllum

Yelken çiçeği (barış çiçeği olarak da adlandırılır) yatak odasındaki havayı temizleyerek geceleri rahat uyku uyumanızı sağlar.

 

DANTELLİ AĞAÇ PHILODENDRON

dantelli ağaç Philodendron bipinnatifidum

Dantelli Ağaç Philodendron (Philodendron bipinnatifidum) yatak odasında yetiştirilebilen bitkilerden biridir. Bu muhteşem bitkinin bakımı da kolaydır. Narin, lacivert kenarları olan devasa yapraklara sahiptir. Daha küçük olduğunda dik formda gelişir. Ancak büyüdükçe yayılıcı bir forma bürünür. Philodendron’a orta derecede ışık sever ve toprak kurudukça sulaması yapılır.

DRACAENA (ÇEŞİTLİ TÜRLER)

Birkaç farklı dracaena türünün havayı temizlediği ve arındırdığı kanıtlanmıştır. Orta ila parlak dolaylı ışık ve hafif nemli tutulan topraklarda yaşamayı sever.

 

KILIÇ ÇİÇEĞİ

kılıç çiçeği
  • Toprak: Zengin karışımlı toprak sever.
  • Işık: Yarı gölge ya da gölge yerlerden hoşlanır.
  • Isı: Ilık ortamları sever. En düşük 10 dereceye kadar dayanır.
  • Su: Yazın toprağı kurudukça sulayın, hatta yapraklarına su püskürtün. Kışın ise sulamayı azaltın.
 
 

SARMAŞIK (HEDERA HELIX)

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler

İngiliz sarmaşıkları, herhangi bir sıkıcı duvarı yeni bir sanat eserine dönüştürebilen güzel tırmanma bitkileridir. Sarmaşık ayrıca kafeslerde, çitlerde ve sarmaşıklarının büyümesine izin veren diğer yerlerde harikadır. Bununla birlikte, tohumdan büyütüyorsanız sarmaşıkların büyümesinin birkaç yıl aldığını unutmayın.

İngiliz sarmaşığı parlak dolaylı ışığı tercih eder. Ancak düşük ışığı tolere edebilir. Bu sarmaşık ne kadar çok ışık alırsa, yapraklarından o kadar güzel renk görünecektir. Bununla birlikte, doğrudan ışık onun ölümüne yol açabilir.

KAUÇUK (FICUS ELASTICA)

kauçuk-çiçeği-bakımı

Büyük parlak yapraklara sahiptir. Orta ila parlak ışık sever. Nemden hoşlanan bir bitkidir. Budama ihtiyacı hissederseniz kesilince çıkan yapışkan özünü parmaklarınızdan uzak tutmak için bahçe eldivenleri giymeye çalışın.
 

GARDENYA

gardenya

Gardenia, listemizdeki diğer bitkilerden biraz daha yüksek bir bakıma ihtiyaç duyar. Ancak gereken ekstra bakım kesinlikle zamanınıza değecektir. Bu bitkiler, yatak odası için güzel bir seçim  olabilir. Muhteşem kokulu çiçekler açar. Araştırmalar , bu bitkilerin kaygıyı gidermenize ve daha kaliteli uyku elde etmenize yardımcı olabileceğini göstermiştir . Bu bitkileri parlak dolaylı güneş ışığı altına yerleştirdiğinizden ve toprağı sürekli nemli tuttuğunuzdan emin olun. Kaygıyı gidermeye ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olur.

YATAK ODASINDA BİR MANZARA YARATIN

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler

Pastoral desenli nevresim takımları ve bol bitki ile odanıza bir botanik bahçesi havası katabilirsiniz.

Yatak odanızın bir köşesinde kendi botanik bahçenizi oluşturabilirsiniz. Ayaklı çiçeklikler, taburelerin yanı sıra makrome çiçeklikler de duvar alanını değerlendirmenizi ve her yeri bol bol yeşillikle doldurmanızı sağlar.

 

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.